top of page
Wittehuis_oldtimer.JPG

museum

Het Witte Huis

Het museum is gevestigd in een uniek pand aan de Mildijk 74. Het werd in 1905 gebouwd met kalkzandstenen van de nabijgelegen en enkele jaren daarvoor opgerichte kalkzandsteenfabriek Loevestein. Het was bestemd als woning voor de gemeentesecretaris van de gemeente Vuren en Dalem. De woning lag achter het toenmalige gemeentehuis. Later woonde daar het gezin Van Es (zie foto) en kwam het uiteindelijk in bezit van Durox/Loevestein. Dit bedrijf stelde het in de tweede helft van de jaren negentig ter beschikking aan onze vereniging. Zodoende konden wij onze steeds groter wordende collectie herbergen en laten zien. Deze verzameling bestaat uit voorwerpen, werktuigen, oude gereedschappen, prenten, schilderijen en documenten.

 

Het pand werd ingericht als woning uit de jaren vijftig en laat de bezoeker voor even teruggaan naar die tijd. Kort daarna werd het perceel, inclusief het pand, verkocht aan De Kiviet Modern Wonen die ons ook toestond het museum daar te laten. Momenteel is het Waterschap Rivierenland eigenaar van het pand.

Een bezichtiging van museum Het Witte Huis is zeker de moeite waard. Eenmaal per jaar is er Open Huis en een bezoek op een ander moment is mogelijk op afspraak.

WitteHuis_vanEs.jpg

ONS MUSEUM

bottom of page